Sofie Verdegem
°1974

Ik ben klinisch psychologe (KULeuven) en cliëntgericht-experiëntieel psychotherapeute (FMS, Turnhout) (www.vvcepc.be).
Ik werkte in de ambulante geestelijke gezondheidszorg, op het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Leuven (2010-2013) en op het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk in Antwerpen, en ook residentieel, op daghospitaal Mastentop in Boechout (2002-2009), in een groep voor mensen met ernstige trauma- en persoonlijkheidsproblemen.
In 1999 begon ik als zelfstandig therapeute, en richtte van hieruit met een aantal collega’s Spore op.

Momenteel werk ik met veel enthousiasme volledig in Spore, waar ik graag mensen (+18j) begeleid in hun zoektocht naar een beter contact met zichzelf of met belangrijke mensen rondom hen. Ik werk hier met mensen met uiteenlopende problemen. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar mensen met geringe ik-sterkte, hechtings- en traumaproblematiek, en rouwverwerking.

In de loop van de voorbije jaren groeide bij mij steeds meer het vertrouwen dat het samen met iemand aanwezig kunnen en durven zijn bij moeilijke, kwetsbare of ondergesneeuwde stukken van onszelf, verandering en groei mogelijk maakt.
In de therapie werken we op twee sporen: enerzijds het verstevigen van het contact met je eigen bodem, en anderzijds het kunnen ervaren van oprechte ontmoeting en verbinding met anderen. Samen zoeken we hoe jouw kracht en je kwetsbaarheid mekaar hierin kunnen ontmoeten en daardoor ook versterken. Het is pas als we kwetsbaar mogen zijn, dat we onze kracht ook ten volle kunnen ervaren.
Soms is het nodig om in bepaalde moeilijke stukken tijdelijk mee ondersteund en gedragen te worden. Dit kan een basis vormen om nadien voldoende draagkracht bij jezelf te vinden, en eventueel je draaglast te verminderen.

Heel vaak zullen we via gesprek werken, maar soms schieten woorden tekort. Dan kan ook het creatieve of de lichamelijke ervaring een ingangspoort vormen om met bepaalde thema’s aan de slag te gaan. Ik vind het heel boeiend om daarbij op zoek te gaan naar ieders eigen vorm en kleur.

De voorbije jaren heb ik volgende bijscholingen gevolgd:
• Werken met mensen die seksueel misbruik meemaakten, Magdaleen Debruyckere
• Jaartraining Verlies- en rouwtherapie, Johan Maes
• Creatieve therapie
• Emotion Focused Therapy, Robert Elliott
• Focusing
• Workshop Contextueel en systemisch werken in therapeutische begeleidingen