Sofie Verdegem
°1974

Ik ben klinisch psychologe (KULeuven) en cliëntgericht-experiëntieel psychotherapeute (www.vvcepc.be).

Ik begeleid graag mensen (+18j) in hun zoektocht naar een beter contact met zichzelf of met belangrijke mensen rondom hen. Ik werk hier met mensen met uiteenlopende problemen. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar mensen met geringe ik-sterkte, hechtings- en traumaproblematiek, en rouwverwerking. 

In de loop van de voorbije jaren groeide bij mij steeds meer het vertrouwen dat het samen met iemand aanwezig kunnen en durven zijn bij moeilijke, kwetsbare of ondergesneeuwde stukken van onszelf, verandering en groei mogelijk maakt.
In de therapie werken we op twee sporen: het kunnen ervaren van oprechte ontmoeting en verbinding met jezelf, het verstevigen van het contact met je eigen bodem enerzijds, en het contact met anderen anderzijds. De openheid naar al wat er in ons leeft, maakt het mogelijk om verbinding te maken met wie we in wezen zijn en wat voor ons meest van betekenis is in het leven. Dit contact vormt tevens de basis van onze verbinding met anderen in onze omgeving. Samen zoeken we hoe jouw kracht en je kwetsbaarheid mekaar hierin kunnen ontmoeten en daardoor ook versterken. Soms is het nodig om in bepaalde moeilijke stukken tijdelijk mee ondersteund en gedragen te worden. Dit kan een basis vormen om nadien voldoende draagkracht bij jezelf te vinden, en eventueel je draaglast te verminderen. .

Heel vaak zullen we via gesprek werken, maar soms schieten woorden tekort. Dan kan ook het creatieve of de lichamelijke ervaring een ingangspoort vormen om met bepaalde thema’s aan de slag te gaan. Ik vind het heel boeiend om daarbij op zoek te gaan naar ieders eigen vorm en kleur.

Cliënten die op zoek zijn naar een traject in focussen kunnen eveneens bij mij terecht voor een begeleiding in het leren contact maken met hun lichamelijke ervaring. Dit contact met je lichaam kan je dichter brengen bij wat jij als zinvol of betekenisvol ervaart.
Daarnaast geef ik supervisie aan cliëntgerichte of experiëntiële psychotherapeuten in opleiding, zowel individueel als in groep. Ik superviseer ook teams die op zoek zijn naar meer verdieping, of die samen willen stilstaan bij ieders manier van werken, de afstemming op mekaar, het omgaan met verschillen,… Ook geef ik workshops rond zelfzorg op maat aan teams.

Ik werkte in de ambulante geestelijke gezondheidszorg, op het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Leuven (2010-2013) en op het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk in Antwerpen, en ook residentieel, op daghospitaal Mastentop in Boechout (2002-2009), in een groep voor mensen met ernstige trauma- en persoonlijkheidsproblemen. 
In 1999 begon ik als zelfstandig therapeute, en richtte van hieruit met een aantal collega’s Spore op. Naast mijn job in Spore werk ik momenteel aan een doctoraatsonderzoek naar helpende en storende factoren bij existentiële groepspsychotherapie bij mensen met kanker.

De voorbije jaren heb ik volgende bijscholingen gevolgd:
• Werken met mensen die seksueel misbruik meemaakten, Magdaleen Debruyckere
• Jaartraining Verlies- en rouwtherapie, Johan Maes
• Creatieve therapie
• Emotion Focused Therapy, Robert Elliott
• Focusing
• Workshop Contextueel en systemisch werken in therapeutische begeleidingen