Eveline De Blauwer
°1972

Ik ben klinische psychologe (UGent), cliëntgericht-experiëntieel en existentieel psychotherapeute (www.vvcepc.be).

Kleine, maar ook de grotere levensvragen hebben mij altijd al geboeid. Net als mensen en hun verhalen. Ik vind het dan ook een groot voorrecht om tijdelijk deel te mogen uitmaken van dat verhaal.

Soms heb je het gevoel vast te zitten in je leven, het allemaal niet meer te weten. Je bent jezelf kwijt en weet niet meer wat je wil of wie je nu eigenlijk echt bent. Dit kan het gevolg zijn van een plotse ingrijpende gebeurtenis in je leven, maar het kan ook het resultaat zijn van een reeds langer lopend proces waar je zelf niet altijd even bewust van bent.

Stilstaan, pauzeren is dan de eerste stap om zicht te krijgen en te begrijpen wat er gebeurt, maar ook om terug voeling te krijgen met jezelf en hoe jij jezelf en jouw omgeving ervaart.

Al vele jaren begeleid ik zowel jongeren als volwassenen in hun eigen, unieke zoektocht. Via gesprekken gaan we op zoek naar die blokkerende ervaringen waardoor je het contact met je eigen unieke zelf bent kwijtgeraakt.

Focussen vormt daarbij een belangrijke leidraad. Ik gebruik het focussen om heel precies naar jou te luisteren en om jou te helpen naar jezelf te luisteren en daardoor meer over jezelf te weten te komen. Door vanuit een milde ingesteldheid je aandacht te richten op hoe je een situatie van binnen in je lichaam ervaart, kan iets wat voordien nog vaag en onduidelijk was, duidelijkere vormen aannemen en meer betekenis krijgen. Het kan helpen om een dieper inzicht in jezelf te verwerven en daardoor betere keuzes te maken en eigen antwoorden te formuleren op die kleine en grotere levensvragen. Het maakt een energie in je vrij die voordien opgesloten of verborgen zat. In die zin vergroot het je zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Je leert te vertrouwen op de wijsheid van je eigen aanvoelen.

Een zorgvuldig opgebouwde vertrouwensrelatie waarbij authenticiteit, respect en niet (ver-)oordelende aanwezigheid centraal staan, binnen een veilige omgeving en met de nodige ruimte voor creativiteit en humor vormen een belangrijk onderdeel van elke begeleiding.

Ervaring deed ik op in het mobiel, ambulant crisiscentrum ‘De Stut’ in Leuven, het Jongeren Advies Centrum (JAC) in Leuven en het Palliatief Netwerk Mechelen. Sinds 2001 heb ik een eigen praktijk thuis en ik ben ook verbonden aan een huisartsenpraktijk.